donderdag 11 maart 2021

 De stem van het hart 💕

Met enige regelmaat herinner ik cursisten er aan om te luisteren naar hun innerlijke stem ofwel de stem van het hart. De vraag die ik daarover vaak terug krijg is: maar hoe dan?


In een van mijn blogs schreef ik over grote beslissingen die ik nam naar aanleiding van het luisteren naar die stem. De stem die zei: Gaan met die banaan......en dat ik daar, ondanks de grote angst naar luisterde.


Soms lijkt een keuze die je maak vanuit je hart, door te luisteren naar jouw innerlijke stem, voor de buitenwereld onbegrijpelijk en bizar. En weet je wat ook zo lastig is? Je vind het eigenlijk zelf ook bizar en kan het waarom van je stappen of keuzes zelf niet eens onder woorden brengen. “Het voelt gewoon goed”, “ik weet het gewoon” of “ik voel dat ik het moet doen” klinkt op z’n zachts gezegd ook niet zo doordacht. Doordat dit soort keuzes niets van doen hebben met hoofd en dus niet logisch zijn te verklaren kom je dan meestal ook niet verder dan: nou daarom.....dáárom ga ik het zo aanpakken.


Het goede nieuws is dat wij allemaal zo’n innerlijke stem hebben. De stem van het hart. De andere kant is dat door het ‘lawaai’ van alle dag deze stem niet te horen is. En....je innerlijke stem schreeuwt namelijk niet maar fluistert, ze dwingt niet maar laat je vrij en ze maakt nergens een drama van. Daarom zien we haar zo makkelijk over het hoofd. En over het hoofd gesproken.......die doet iedere dag weer z’n best om ons te helpen, te beschermen en te behoeden. Eigenlijk ook best handig in bepaalde situaties waarin je bijvoorbeeld belangrijke dingen moet regelen maar.....juist als het gaat over jouw welzijn en welbevinden mag de volume knop van dat hoofd ook best eens op zacht gedraaid worden.


Maar hoe luister je naar die stem?

We hebben naast onze innerlijke stem nog allemaal verschillende stemmen in ons hoofd. Je kent ze wel....die kritische, die harde innerlijke stem, die zegt dat het nooit goed genoeg is of........die stem die zegt dat je je niet zo moet aanstellen. Heus, die stemmen zullen misschien nog regelmatig voorbij komen, maar gelukkig....er is meer dan dat.

Het verschil is namelijk dat je innerlijke stem zacht is....liefdevol en zonder oordeel, geduldig en helder, maar vooral liefdevol. 

Is dit nieuw voor je? Vertrouw er maar op dat deze liefdevolle stem bij jou hoort. Hij is er voor jou. Altijd, zelfs als je niet luistert.


En.........gebruik je lijf! Dat spreekt waarheid. Luister naar de signalen, voel wat je innerlijke stem met je lijf doet. Deze stem geeft je namelijk een behaaglijk gevoel en dat is soms heel goed te voelen. Subtiel en zacht of.........juist een dansend gevoel waarbij je hart een sprongetje maakt.

Wat deze stem je niet geeft is hoofdpijn, spanning en verkrampte schouders. 


Zoals ik al aangaf is je de stem van het hart een subtiele fluistering op de achtergrond dus......als je deze stem wil horen wees dan stil, heel stil. En dan kom ik op het volgende.....houd er rekening mee dat alle begin moeilijk is. Het zal namelijk niet vanzelf stil worden in jezelf. Zeker niet als je hier net mee begint. Je hoofd houd namelijk niet van de stilte. Die zal er in het begin alles aan doen om, zodra jij probeert stil te worden, juist dan gewoon door te ratelen. Maar weet je....dat is oke. Als je dat weet en dat accepteert zul je merken dat op den duur zelfs dat drukke hoofd stil wordt. Als jij maar zorgt dat het buiten je wél stil is dus....alle prikkels om je heen even uitzetten en een plek zoeken waar je niet gestoord wordt. Zoek bijvoorbeeld de natuur op. Doe dit regelmatig, maak er tijd voor. 

Dan zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om contact te maken met je innerlijke stem. Hoe mooi is het als je vragen kunt stellen over bijvoorbeeld lastige keuzes, om steun of aanwijzingen. Je hoeft alleen maar stil te zijn......dat is toch geweldig? Alle antwoorden zitten dus in jezelf. Als jij maar tijd vrijmaakt om naar binnen te keren. Dat is het enige....niet naar buiten maar naar binnen. GA!


Warme groet,

Agnes




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten